Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

Duikplek bij de Schelphoek is veiliger gemaakt

Toegevoegd: 09-12-2005, 09.30 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant (PZC)

SEROOSKERKE - De Oosterscheldedijk in de Schelphoek bij het Schouwse Serooskerke is aangepast ten behoeve van sportduikers. Het is het eerste concrete resultaat van het overleg tussen het Waterschap Zeeuwse Eilanden en de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) voor betere voorzieningen.

De maatregelen bij de Schelphoek zijn meegenomen in de onderhoudswerkzaamheden van het waterschap aan het stuk Oosterscheldedijk. De glooiing naar de laagwaterlijn is nu trapsgewijs vormgegeven. Ook zijn de gaten tussen de basaltblokken, ter hoogte van de plek waar de duikers doorgaans te water gaan, opgevuld met breuksteen en gietasfalt. Om valpartijen nog meer uit te sluiten, heeft het waterschap ook een leuning aangebracht.

De NOB is al meer dan een jaar in gesprek met het waterschap over de aanleg van duikvoorzieningen. De insteek is dat de maatregelen standaard worden opgenomen in het onderhoudsprogramma van de Oosterscheldedijken. Bij de Schelphoek is de dijk over de lengte van één kilometer versterkt. Daarnaast liggen er ook plannen voor verbetering van de duikplekken langs de Grevelingen. De provincie Zeeland, de gemeente Schouwen-Duiveland en de NOB hebben daarvoor gezamenlijk een bedrag van 120.000 euro gereserveerd.

NOB-woordvoerder B. Steijn van de werkgroep Zeeland spreekt van ’een mijlpaal’. „Voor watersporters is een steiger al lang heel normaal. Nu hebben ook de sportduikers het vooruitzicht dat ze van het onderwaterleven in de Oosterschelde kunnen genieten zonder halsbrekende toeren te moeten uithalen om in en uit het water te komen.“ De duikplek bij de Schelphoek vergt vanaf de parkeerplaats nog wel steeds een wandeling van vijfhonderd meter.

Ander populaire duikplekken die nog op de nominatie staan voor een betere toegankelijkheid zijn Den Osse, Dreischor en Scharendijke aan de Grevelingen en Levenstrijd, Borrendamme, de Plompe Toren en Burghsluis aan de Oosterschelde.

Een veilig pad van het dijktalud naar de waterkant voorkomt niet alleen lelijke uitglijders, het maakt de locatie in geval van ongelukken tevens beter bereikbaar voor hulpverleners. Daarnaast is het de bedoeling (verharde) parkeerterreinen, verlichting en sanitaire voorzieningen aan te brengen.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren