Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Regie bij chemische ramp moet beter

Toegevoegd: 29-05-2008, 10.35 uur
Door: P.Z.C.
MIDDELBURG - Meer regionale regie en een betere interregionale samenwerking. Dat is volgens de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid nodig om verzekerd te zijn van een effectievere inzet van de brandweer bij ongevallen met gevaarlijke stoffen.

Minister Guusje ter Horst onderschrijft 'voor het overgrote deel' de conclusies in het 91 pagina's dikke inspectierapport, schrijft ze aan de Tweede Kamer. In die brief benadrukt de bewindsvrouw echter ook dat binnen de Wet op de Veiligheidsregio's al een hoop wordt geregeld om de kwaliteit van deze specifieke ongevallenbestrijding naar een hoger niveau te tillen. Dit najaar valt het definitieve besluit over de verdere inrichting van de Veiligheidsregio's, waaronder die van Zeeland. Het onderzoek is voor een belangrijk deel gebaseerd op twee jaar oude informatie.

Volgens de inspectie voldoen de Veiligheidsregio's 'op onderdelen nog niet aan de professionele norm' en is er vaak nog geen sprake van regionale regie. Met name voor de zogeheten gaspakkenteams constateert de inspectie dat ze in heel Nederland zeer sporadisch worden ingezet. Dat zou ten koste kunnen gaan van de vakbekwaamheid. De inspectie is voorstander van een 'robuustere organisatie' op dit gebied in de vorm van een interregionale bijstandsregeling.

Directeur Frans Captijn van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) is niet onder de indruk van de rapportage. Een groot deel is volgens hem mosterd na de maaltijd, wijst ook hij op de reeds ingezette reorganisatie. "Wat ik in dit verband plezierig vind te constateren, is dat we hier al lang mee bezig zijn." Met de kritiek op de geoefendheid van de specialisten heeft de inspecteur wel een punt, aldus Captijn. "Dit is niet wat je er nog even bij kunt doen. Het is gewoon een deel van je werk."

De VRZ krijgt steeds meer touwtjes in handen. Maar of de regie ook echt regionaal kan worden gevoerd, hangt in sterke mate af van de samenvoeging van alle gemeentelijke brandweerkorpsen tot één Zeeuws korps. Wel is het al zo, benadrukt Captijn dat de deskundige officieren van dienst bij ernstige calamiteiten direct kunnen worden opgeroepen. Daarnaast beschikt de VRZ al over acht adviseurs gevaarlijke stoffen, waarvan er altijd één standby staat. Zeeland heeft bovendien zijn eigen stralingsdeskundigen, in het geval van een ongeluk met de kerncentrales in Borssele en Doel, en werkt voor virusbestrijding samen met Breda.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren