Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Hersenschudding na val van paard Renesse

Toegevoegd: 12-08-2008, 10.14 uur
Door: Roland de Jong
RENESSE - In Renesse is maandagavond een 18-jarige Duitse toeriste gewond geraakt nadat zij was gevallen met haar paard.

De toeriste kwam rond 19.15 uur ten val ter hoogte van de duinover-
gang Jan van Renesseweg. De strandreddingsbrigade Wester-
schouwen verleende eerste hulp. Het slachtoffer is vervolgens met een zware hersenschudding per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Goes. Het slachtoffer is inmiddels weer thuis.

Paardrijden is volgens de strandreddingsbrigade een populaire bezigheid onder de bezoekers van de Schouwse stranden. Het is echter geen bezigheid zonder gevaar. De brigade vraagt zich af of de begeleiding en/of voorbereiding van strandtochten met paarden door vakantiegangers niet te wensen overlaat.

Volgens de strandwacht valt immers bijna wekelijks iemand van een paard. Vaak blijft het slachtoffer liggen en moet de reddingsbrigade in actie komen. De verschijnselen waar de reddingsbrigade mee te maken krijgt zijn volgens een woordvoerder vaak verminderd bewustzijn, geen gevoel in benen of onderlichaam, kneuzingen en hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid. Dit laatste duidt vaak op een hersenschudding en soms tijdelijke verlamming met de mogelijkheid tot blijvende invaliditeit.

Een val van een paard in galop op een nat strandgedeelte is volgens de strandwacht te vergelijken met de val van een hoog gebouw op straat. Een helm biedt bescherming maar kan niet alles voorkomen, aldus de woordvoerder. De reddingsbrigade raadt paardrijders aan zich goed voor te bereiden, eventueel een testrit te maken. Ook zou het volgens de strandwacht goed zijn als begeleiders in het bezit zijn van een EHBO-diploma.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Laura (15-8-2008 om 16:55)
Paarden blijven dieren, vertrouwen kun je ze nooit voor de volle 100%.. Mij lijkt het verstandig voor dat iemand op pad gaat, hij laat zien wat hij kan met een paard. Zo leren ruiter en paard elkaar ook een beetje kennen..
Nelis (12-8-2008 om 23:09)
Ruiterbewijs? Een paar minuten testrondjes in een manege en door een deskundige laten beoordelen, dat vind ik een goed idee.
Els (12-8-2008 om 21:38)
Laten we even eerlijk zijn, met je fiets kun je ook hard vallen hoor. Ruiterbewijs is alleen een verzekering. Daarom is het verplicht in sommige delen van NL. Is geen garantie dat je niet meer van je paard kan vallen hoor! Er is met alle sporten risico: fietsen, surfen en ga zo maar door.
Bianca (12-8-2008 om 19:47)
Ik rij 35 jaar paard altijd met een helm en body protector. Vaak kom ik groepen tegen zonder helm op sportschoenen en met weinig rij ervaring, dat is vragen om ongelukken. Waarom wordt daar zo weinig aandacht aan besteed?
Janneke (12-8-2008 om 19:04)
Op de manege moet iedereen min. 12jr zijn en 4jr aaneengesloten rijervaring hebben, zelf poetsen en zadelen en ook nog voorrijden. Als wij twijfelen gaan ze niet mee. Ook is veiligheidscap verplicht. Verder kan er altijd wat gebeuren, zelfs anky breekt haar been, zelfde als met profvoetballers.
Edwin (12-8-2008 om 17:37)
@ Ankie: Ruiterbewijs zegt wel degelijk iets over je rijvaardigheid te paard, voor je het kan behalen moet je allerlei oefeningen doen als bij je rijbewijs.
Cookie-instellingen beheren