Brandweer geeft les op basisschool Poortvliet
‘Waarom komen ze niet met sirenes?’, vraagt een leerling aan de juf als de twee brandweerlieden met een brandweerauto aan komen rijden. Dat wordt al snel duidelijk als uitgelegd wordt dat de brandweer zoiets alleen doet als er mensenlevens in gevaar zijn of als er grote schade kan ontstaan aan bijvoorbeeld gebouwen.
Met behulp van een lesbrief over het alarmnummer 1-1-2 worden de scholieren van de groepen 7 en 8 er van bewust gemaakt hoe ze moeten omgaan met dit telefoonnummer.
Als brandweerman Sjaak Steijn zijn brandweerpak aan gaat trekken zakt menige kindermond van verbazing een eindje open als ze zien hoe snel dit kan gebeuren. Als Steijn vervolgens een ademluchttoestel op zijn rug doet en aansluit op zijn masker dat aan de helm bevestigd zit, wordt het nog spannender. Een meisje geeft aan dat ze het gesis van het toestel best eng vindt. De stem van Steijn wordt door het masker vervormd in een haast onverstaanbaar geluid, wat er nog eens op duidt dat communiceren met volle bepakking erg lastig kan zijn.
Dat het lang niet in alle woningen goed geregeld is wat betreft de brandveiligheid blijkt als de brandweermannen vragen of iedereen thuis een rookmelder heeft. Veel kinderen laten weten dat ze die wel hebben, maar ook zijn er leerlingen die weten dat er geen rookmelder aanwezig is of dat de batterijen eruit zijn. Kunst vertelt dat het belangrijk is dat zeker op bijvoorbeeld de overloop een rookmelder aanwezig is. Een jongen die vraagt of hij bij brand zijn hagedis mag redden krijgt een teleurstellend antwoord. Bij een brand moet je zo snel mogelijk proberen om buiten te komen. Een mens kan slechts een halve minuut in de rook blijven. Deze korte tijd heb je hard nodig om een brandend gebouw te verlaten en er is dan geen tijd om zelf in het huis nog op zoek te gaan naar achtergebleven dieren. ‘Je moet bij aankomst van de brandweer wel direct vertellen dat er nog dieren binnen zijn, en zij zullen dan als het mogelijk is de dieren uit het pand halen’, aldus brandweerman Steijn.
Spectaculair wordt het als Kunst een vlam in de pan gaat blussen. In een stalen pan wordt een speciale gel aangestoken, waarna dit geblust wordt met een blusdeken. Veel kinderen schrikken echter als blijkt dat onschuldige sterretjes, wel degelijk gevaarlijk kunnen zijn. Op de vraag hoe snel bijvoorbeeld kleding in brand kan raken door een sterretje antwoorden veel kinderen met een halve minuut tot een minuut. Dat dit veel sneller gaat blijkt als het gedemonstreerd wordt met een oud t-shirt. Binnen twee tot drie seconden blijkt het shirt in brand te staan.
In het kader van de Nationale Brandpreventieweek hebben de scholieren van de hogere groepen van alle basisscholen in de gemeente Tholen vorige maand een checklist ontvangen. Aan de hand van deze lijst konden de leerlingen aangeven hoe het bij hun thuis gesteld was met de brandveiligheid. Op iedere school wordt onder de leerlingen die de lijst hebben ingeleverd een blusdeken verloot. Ook onder de drie scholen die meegedaan hebben zal een blusdeken verloot worden. De juffrouw van de groepen 7 en 8 van basisschool de Eevliet in Poortvliet mocht woensdagmorgen al een blusdeken ontvangen omdat ze de enige school zijn die binnen een maand én een ontruimingsoefening én een gastles hebben georganiseerd.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
07 januari 2025
07 januari 2025
06 januari 2025
06 januari 2025
Reageer op dit bericht
Reacties
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Eerste | Vorige | 1 | Volgende | Laatste |