Tips van de brandweer voor veilige kerstdagen
Kaarsen
Zet kaarsen altijd in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Gebruik geen kaarsenhouders van plastic of andere gemakkelijk brandbare materialen. Plaats kaarsen uit de buurt van brandbare materialen, en steek kaarsen in brandbare kerststukjes nooit aan.
Koken
Verwarm verplaatsbare kooktoestellen zoals gourmetstellen, fonduestellen en steengrillen niet met brandbare vloeistoffen zoals spiritus of brandbare gassen. Gebruik alternatieve brandstoffen zoals pasta’s of gel-achtige materialen. Vermijd zoveel mogelijk het flamberen van gerechten. Als u dit toch doet, zorg dan voor ten minste twee meter afstand tussen de vlam en omringende brandbare materialen. Zorg ook voor een brandblusser in huis.
Versieringen
Slingers, textiel, vlaggetjes en andere versieringen zijn bepalend voor de snelheid waarmee een brand om zich heen grijpt. Alle versieringen en stofferingen moeten worden vrijgehouden van spots en andere apparatuur die warmer worden dan handwarm.
Kerstbomen en kersttakken
Een veilige kerstboom is een kunstboom van moeilijk brandbare kunststof. Let op het certificaat of de aanwijzingen op de verpakking. Een natuurlijke kerstboom is veilig als de boom een kluit heeft en de aarde dagelijks wordt voorzien van voldoende water. Zo voorkomt u uitdrogen van de boom. Een droge kerstboom kan binnen enkele minuten een klein vlammetje laten uitgroeien tot een forse woningbrand.
Dennengroen is daarom ook zeer brandgevaarlijk, zeker als het droog is. Wij raden het gebruik van natuurlijke kerstversiering af, houd deze in ieder geval altijd uit de buurt van warmte en vuur.
Feestverlichting
Controleer de bedrading van elektrische kerst- en feestversiering op beschadigingen. Doe de verlichting na afloop altijd uit door de stekker uit het stopcontact te halen. Een lampje losdraaien is onvoldoende. Gebruik indien nodig een gaaf en goed passend verlengsnoer en leg dit zo neer dat er niemand over kan struikelen. Rol kabelhaspels altijd helemaal af.
Brandveilige materialen
Er zijn veel brandveilige of moeilijk brandbare versieringen op de markt. Sommige zijn gemaakt van veilige materialen zoals aluminiumfolie, andere zijn geïmpregneerd, zoals sommige papieren vlaggetjes.
Het blijkt niet eenvoudig te zien welke materialen veilig zijn en welke niet. Vraag de winkel dus nadrukkelijk naar de artikelen met een moeilijk brandbare kwaliteit en kijk op de verpakking.
Voor bedrijven en instellingen kan informatie gevonden worden op de website van de gemeente waar het bedrijf is gevestigd. Bij vragen over brandpreventie, kunt u contact opnemen met de afdeling preventie van de lokale brandweer.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
07 januari 2025
07 januari 2025
06 januari 2025
06 januari 2025
Reageer op dit bericht
Reacties
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Eerste | Vorige | 1 | Volgende | Laatste |