Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
49 files van totaal 171 km

Gasloos wonen: Hoe staat het ervoor?

Toegevoegd: 21-02-2022, 13:34 uur - In samenwerking met: Feenstra




Nieuwbouwwoningen worden in de meeste gevallen al gebouwd zonder de aanwezigheid van een gasaansluiting. Voor bestaande woningen is dat het wel anders. Het merendeel van de huishoudens draait namelijk nog op aardgas. In 2050 zullen alle woningen aardgasloos moeten kunnen verwarmen en warm water moeten kunnen genereren zonder het gebruik van aardgas. Is dat enigszins haalbaar met de huidige stand?

Wennen aan nieuwe verwarmingstechnieken

Voordat Nederland kennis maakte met nieuwe verwarmingstechnieken was het gebruiken van aardgas voor veel mensen de enige optie voor het verwarmen en koken. Door de jaren heen zijn er steeds meer manieren bij gekomen. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen en zonnepanelen. Vroeger was het echter niet gebruikelijk om met de energie van zonnepanelen te verwarmen en werd dit als een dure hobby gezien. De investeringskosten waren hoog en het rendement viel tegen. De panelen zijn echter altijd in ontwikkeling en worden steeds efficiënter en betaalbaarder. Tegenwoordig wordt het steeds normaler om een aantal zonnepanelen op het dak te hebben liggen. Inmiddels liggen er meer dan een miljoen zonnepanelen op de Nederlandse daken. Daar hadden we vroeger alleen maar over durven dromen. Het blijft echter niet alleen bij zonnepanelen en warmtepompen. Andere alternatieve systemen maken het ook mogelijk om aardgasloos te verwarmen.

Isolatie belangrijk
Nederland heeft dus als doelstelling om in 2050 aardgasvrij te verwarmen. Dat is een enorme transitie voor een hele grote groep. Begin 2019 gebruikte maar liefst 92% van alle woningen aardgas in Nederland. Ondertussen zijn er al heel wat woningen van het gas af, maar het loopt moeizamer dan verwacht. Als tussenstap heeft Nederland als doelstelling om in 2030 1,5 miljoen bestaande woningen van het gas af te krijgen. Om dit te realiseren is isolatie van groot belang. Dit is echter een erg grote investering, waarvan de haalbaarheid zich in de toekomst nog moet uitwijzen.

Goede ontwikkeling
Het is dus nog een relatief grote uitdaging om bestaande woningen volledig gasloos te maken. Toch neemt het aantal gasloze woningen wel rap toe in aantallen. Dat komt voor een groot deel door de eis van de overheid om nieuwbouwhuizen te bouwen zonder gasaansluiting. Het overgrote deel van de nieuwe woningen dat nu gebouwd wordt, is dus energieneutraal. De term nul op de meter wordt hiervoor ook vaak gebruikt. Door de maatregelen komt het aantal gasloze woningen dus in een broodnodige stroomversnelling.

Volgens een onderzoek van Vattenfall Nederland en het Warmtenet Trend Rapport 2021 is meer dan 11% van de woningen in Nederland gasloos. Ook het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet een flinke afname in het aantal woningen dat aardgas gebruikt. Het PBL stelde in 2020 vast dat er in Nederland bijna 700.000 aardgasvrije woningen zijn. Welke techniek in deze woningen wordt gebruikt om te verwarmen verschilt. In een deel van de aardgas-loze woningen (260.000 woningen) zorgt een warmtepomp voor de verwarming. De meeste gasloze huizen (460.000) zijn aangesloten op een warmtenet.


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren