Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
8 files van totaal 24 km

Rij veilig met medicijnen

Eén op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dit kan erg gevaarlijk zijn in het verkeer. Uit onderzoek (2012) blijkt dat er jaarlijks in Nederland naar schatting tussen de 33 en 66 doden vallen als gevolg van medicijngebruik in het verkeer. Als je medicijnen gebruikt, is het van belang om te weten wat de effecten zijn, voordat je in de auto, op de motor of op de brommer stapt.

Waarschuwingen
Je kunt op drie manieren zien of een medicijn gevaar kan opleveren bij deelname aan het verkeer.
- Er staat een waarschuwing op het etiket.
- Je ziet de bekende gele sticker op de verpakking.
- Er staat een waarschuwing in de bijsluiter.

Kom je geen van deze waarschuwingen tegen, dan mag je ervan uitgaan dat je met het medicijn veilig kunt rijden. Bij twijfel, check je medicijn op deze site of raadpleeg je arts of apotheker. Hij of zij kan eventueel een ander medicijn voorschrijven of de dosering aanpassen.

Staat er wel een waarschuwing op het doosje van je medicijn of in de bijsluiter, dan loop je het risico dat het medicijn je rijvaardigheid beïnvloedt. Hoe groot die invloed is, kun je moeilijk voorspellen. Dat verschilt per persoon, per dosering, op welk moment van de dag je het slikt en hoe lang je het medicijn al slikt. Het verschilt ook per medicijn: het ene medicijn heeft meer invloed op het reactievermogen dan het andere.

Lees bij een waarschuwing altijd de bijsluiter voor het bijbehorende advies. De adviezen kunnen verschillen, van een paar dagen niet rijden tot helemaal niet rijden. Je kunt ook je arts of apotheker vragen of je wel of niet mag rijden. Lees meer over de verschillende adviezen.

Invloed op je rijgedrag
Bij sommige medicijnen merk je duidelijk het effect. Je wordt duizelig, slaperig of gaat wazig zien. Slaapmiddelen kunnen je rijvaardigheid bijvoorbeeld sterk verminderen. Andere medicijnen verminderen het reactievermogen zonder dat je het in de gaten hebt. Je wordt bijvoorbeeld onverschilliger of krijgt minder controle over je spieren. In het verkeer ben je dan niet alleen een gevaar voor jezelf, maar ook voor anderen.

En een aantal specifieke tips voor deelnemers aan het verkeer:
- Medicijnen kunnen je suf of slaperig maken. Merk je dat, ga dan niet de weg op.
- Rij niet in het donker of met slecht weer.
- Rij maximaal een uur en neem dan rust.
- Zorg dat het niet te warm is in de auto, zorg voor frisse lucht.
- Laat eens iemand naast je zitten en meekijken hoe het gaat.
- Is het advies dat je de eerste dagen niet mag autorijden, start dan met het nemen van je medicijn in het weekend of op een moment dat je de auto een paar dagen kunt laten staan.
 
Zelfzorgmiddelen
Sommige medicijnen die je bij de drogist kan kopen, kunnen ook invloed hebben op je rijgedrag. Bijvoorbeeld middelen tegen hooikoorts of reisziekte. Wil je weten of jouw zelfzorgmiddel invloed heeft op de rijvaardigheid, raadpleeg dan de drogist. Het CBD, de koepelorganisatie voor drogisterijen, heeft een folder ontwikkeld (2012) met informatie over zelfzorgmiddelen die rijgevaarlijk kunnen zijn.

Zie ook de website www.rijveiligmetmedicijnen.nl.


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren