Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Veilig op vakantie

Op vakantie gaan is natuurlijk een leuke bezigheid, maar het is wel van belang dat u dit veilig doet. U loopt immers veel risico's wanneer u op pad gaat, al is het in eigen land. Denk maar eens aan de gevaren van elektra op de camping en de aanwezige gasflessen in een camper. U loopt natuurlijk ook altijd het risico dat u wordt bestolen of spullen kwijtraakt. Een goede reisvoorbereiding is zeker van groot belang.

Elektriciteit
Gemak dient de mens. Ook op vakantie willen we toch wel graag een koelkast, koffiezetapparaat enzovoort. Van al dit soort huishoudelijke artikelen bestaan speciale campingversies met een laag stroomverbruik. Er zijn bovendien omvormers en accu's op de markt, waarmee u het stroomverbruik in uw kampeermiddel op een veilig niveau houdt.

De spanningswaarden in een caravan zijn 220 volt en 12 volt. Ook een spanning van 12 volt kan gevaarlijk zijn. Brandgevaar ontstaat bijvoorbeeld als de bedrading niet in orde is, of als u te veel lampen of apparaten op de 12-voltinstallatie aansluit. Zo is de aansluiting van de caravan op een 220-voltinstallatie het veiligst:
- gebruik de blauwe, spatwaterdichte CEE-stekker
- gebruik een neopreenkabel van maximaal 20 m lang. Rol de kabel altijd helemaal af. Zo voorkomt u warmteontwikkeling en daarmee kortsluiting.

Caravans met CEE-aansluiting zijn geaard. Heeft uw caravan geen CEE-aansluiting? Dan moet u een aardlekschakelaar plaatsen. Zorg er ook voor dat de metalen delen van uw caravan (wanden, chassis, aanrechtblad) geaard zijn.

Veilig omgaan met gas
Het is heel belangrijk dat u voordat u flessengas gaat gebruiken, de flessen en de apparatuur zorgvuldig installeert. Gebruik ook altijd de juiste drukregelaar. Kies altijd de juiste drukregelaar tussen gasfles en gasapparaat. De vereiste gasdruk vindt u op het typeplaatje van het gasapparaat. Wilt u op een gasfles apparaten met verschillend drukvermogen aansluiten? Zorg dan voor verschillende drukregelaars. Monteer de regelaar die de hoogste druk doorlaat, het dichtst bij de gasfles. Vervang drukregelaars om de vijf jaar.

Waar moet u nog meer op letten?
- In sommige landen is het verboden om alcohol te drinken, te importeren, te verkopen of zelfs in bezit te hebben. Zorg dat u weet hoe dat geregeld is in uw vakantieland.
- Als u een overtreding begaat, moet u de gevolgen daarvan onder ogen zien. Is er sprake van een ernstig misdrijf, sta er dan op dat de Nederlandse ambassade of het consulaat wordt ingelicht. Een Nederlandse consulair medewerker neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.
- Ga na of uw rijbewijs geldig en niet verlopen is. Let op afwijkende verkeersregels. In veel landen moet er bij een verkeersovertreding ter plekke een boete worden betaald. Hierop wordt voor toeristen geen uitzondering gemaakt.
- Blijf niet langer in een land dan uw visum geldig is. U kunt uw visum ter plaatse vaak verlengen. Als u het niet doet, kunt u een boete krijgen of zelfs een gevangenisstraf.
- Bij verlies of diefstal van geld, paspoort of andere waardevolle spullen moet u direct aangifte doen bij de plaatselijke politie. Vraag altijd om een schriftelijke verklaring van diefstal of verlies. Als dat nodig is, kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade of het consulaat.
- Vermijd ieder contact met drugs. Een lange gevangenisstraf onder zeer slechte omstandigheden of zelfs de doodstraf kunnen het gevolg zijn. Neem nooit pakjes van en voor iemand anders mee en rijd geen auto's voor anderen over de grens.

En verder...
- Wetten verschillen van land tot land. Datzelfde geldt voor behandeling door politie en justitie. Respecteer de wetten en procedures van uw vakantieland. Hobby's als vogels kijken en met een camera treinen, vliegtuigen of schepen 'spotten', kunnen wel eens verkeerd worden opgevat, zeker als er een militaire installatie in de buurt is.
- Als u in het buitenland te maken krijgt met het overlijden van een Nederlander, bijvoorbeeld uw reisgenoot, neem dan altijd direct contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat. De consulaire medewerker begeleidt u bij de stappen die u moet ondernemen.
- Zorg voor een goede reis- en ziektekostenverzekering. Het is vaak verstandig een annuleringsverzekering voor uw reis af te sluiten.


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren