Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Deurwaarders onvoldoende beschermd

Toegevoegd: 27-12-2011, 17.44 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Gerechtsdeurwaarderskantoren beschermen hun medewerkers niet goed genoeg tegen agressie en geweld.  In 2011 was 92% van alle gerechtsdeurwaarders slachtoffer was van agressie en geweld.

Meer dan de helft van de onderzochte kantoren inventariseert de risico’s van agressie onvoldoende. Dat blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie bij dertig van de honderdzestig organisaties. Het merendeel heeft geen interne afspraken hoe met agressie en geweld om te gaan. Ook zijn er geen afspraken over het opvangen van medewerkers na incidenten.

Zo’n 90 procent van de organisaties neemt volgens de inspectie niet genoeg maatregelen. In september bleek uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat 92 procent van de gerechtsdeurwaarders te maken heeft met agressie en geweld. Het is dan ook opvallend dat er vaak onvoldoende beleid wordt gemaakt. De Arbeidsinspectie heeft de gerechtsdeurwaarders die tekort schieten opgedragen binnen enkele maanden alsnog aan hun verplichtingen te voldoen.

De inspecties laten zien dat het vooral gaat om verbale agressie, zoals schelden, beledigen, bedreigen en intimideren. Medewerkers van gerechtsdeurwaarderskantoren melden incidenten lang niet altijd. Zij hebben vaak het idee dat agressie nu eenmaal bij hun werk hoort. Het is volgens de inspectie echter van groot belang dat alle incidenten worden geregistreerd en geanalyseerd, om het beleid en de maatregelen te kunnen afstemmen op de praktijk.

Het doen van aangifte bij de politie blijkt bovendien vaak ook lastig te zijn. Veel (kleinere) politiebureaus zijn gesloten of niet bemand. Bij de bureaus die geopend zijn is het druk en duurt het erg lang voordat men daadwerkelijk aangifte kan doen. Medewerkers gaven aan dat de politie, om diverse redenen, de aangifte niet opneemt. Er is een zaak bekend waarbij door een rechter aangegeven werd dat agressie en geweld bij het beroep van gerechtsdeurwaarder hoort en dat de gerechtsdeurwaarder in kwestie dit had moeten weten. Zulke uitspraken werken het doen van aangifte, volgens de gerechtsdeurwaarders, niet in de hand.
 
De beroepsorganisatie van deurwaarders, de KBvG, zal de resultaten van het inspectieproject onder de aandacht van haar leden brengen en hen stimuleren extra maatregelen te nemen. De gerechtsdeurwaarders kunnen bij de te nemen maatregelen gebruikmaken van een elfstappenplan dat de Arbeidsinspectie heeft ontwikkeld.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Wuppie (1-1-2012 om 23:04)
En dan zit je eten van de voedselbank. Samaritaan van huisbaas anders sta je op straat. En je kids in een pleeggezin. Het is toch verschrikkelijk waar het in deze maatschappij naartoe gaan en niet omdat dit mijzelf overkomt hoor. En dan krijg je schulden. En dan reageer je ook wel is fout.
Wuppie (1-1-2012 om 22:57)
Pappie dit moet ik met je eens zijn. ik zit zelf gewoon sinds juni dit jaar zonder geld omdat de socialedienst niet betaald. bezuinigingen. Maar waar moetr ik met twee kids van eten. Dat interreseert ze niet. Terwijl ik toch 12 jaar gewerkt heb. En ze zijn verplicht je te betalen.
Pappie (1-1-2012 om 21:33)
Ik praat niet voor mezelf,heb 48 jaar gewerkt zonder 1 dag werkloos geweest te zijn.Heb wel mensen in mijn kenissen kring die dit wel overkomen.Er is niemand die dit zal begrijpen vrees ik en als je in een traject zit met sociale dienst ben je de sjaak,daarom ben ik boos,niet op deurwaarders
Annemarie (1-1-2012 om 21:01)
En als je dan hulp vraag en een curator krijgt of een bewindvoerder die zijn zaakjes niet betaald maar jij aansprakelijk blijft kun je niks meer doen maar ben je wel de pisang en krijg jij de deurwaarders aan de deur. en is het toch echt niet eigen schuld of op grote voet leven.
Annemarie (1-1-2012 om 21:01)
Wederom weer moet wachten op inkomen, part time werk gaan doen terwijl je dat werk niet mag vanwege je gezondheid maar wel om te zorgen dat je rekeningen kan betalen heb je er toch echt niet zelf voor gezorgd maar heb je dikke pech en worden alle extra kosten ook nog eens op jou verhaald
Annemarie (1-1-2012 om 20:59)
Het is niet altijd eigen schuld zoals hier zwart wit gedacht word. als jij een aantal keren je baan kwijt raakt, 6-8 weken moet wachten op een uitkering (als je die al krijg), ex die geen alimentatie ineens meer betaald, geen ander werk kan vinden, ziek word, bedrijf dat failliet gaat
Cookie-instellingen beheren