Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 8 km

Meldkamer handelde volgens protocol

Toegevoegd: 28-05-2013, 13.35 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het Tuchtcollege voor de gezondheidszorg heeft de klacht tegen twee centralisten van de Meldkamer Ambulancezorg in Zeeland afgewezen. Er is inmiddels geen hoger beroep meer mogelijk.

De klacht werd vorig jaar ingediend nadat een vrouw op 23 april 2011 was overleden nadat ze op 6 april 2011 het alarmnummer had gebeld. De vrouw had gebeld en gevraagd om een ambulance maar die werd na de inschatting door de centralist niet gestuurd. Ook een consult bij de Huisartsenpost resulteerde er niet in dat de patiënt met een ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis.
 
De centralisten werd onzorgvuldig handelen verweten door geen ambulance te sturen. Het Tuchtcollege is echter tot het oordeel gekomen dat de centralisten volgens landelijk vastgesteld protocol handelden en dat er geen sprake was van een ambulance-indicatie.
 
Het Tuchtcollege heeft haar oordeel mede gebaseerd op basis van het bandverslag van de patiënt en de Meldkamer Ambulancezorg Zeeland. De verpleegkundig centralisten van de Meldkamer Ambulancezorg stelden op basis van het landelijk vastgesteld protocol vast dat de patiënt aanspreekbaar was, zelfstandig kon ademen en niet hevig benauwd was en dat er geen sprake was van een ambulance-indicatie.
 
De centralisten stelden tevens vast dat de patiënt wel medische hulp nodig had en verwezen de patiënt door naar de huisartsenpost. Ook het Tuchtcollege oordeelde dat de patiënt medische zorg nodig had. Naar het oordeel van het College hebben de centralisten juist gehandeld.
 
De klacht had voor de Veiligheidsregio Zeeland verder gaande gevolgen. Op 18 januari 2012 werd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) namelijk verscherpt toezicht ingesteld. Dit ingestelde toezicht kwam voort uit de ingediende klacht. Het toezicht werd op 24 mei 2012 weer opgeheven omdat de inspectie van oordeel was dat de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) weer voldeed aan de voorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg. In de tussentijd wist de Veiligheidsregio Zeeland namelijk al enkele verbeteringsmaatregelen te nemen.
 
Tegen de uitspraak van het Tuchtcollege, gedaan op 9 april, konden de klagers in beroep gaan. Zij hebben hier echter geen gebruik van gemaakt en de zaak is daarom nu gesloten.
 
Zie ook:
- Verscherpt toezicht opgeheven (24-05-2012)
- 'Altijd twee verpleegkundig centralisten' (02-02-2012)
- 'Helemaal geen ambulance ingezet' (20-01-2012)
- Brief IGZ aan Veiligheidsregio Zeeland
- Vragen politiek over verscherpt toezicht (19-01-2012)
- Toezicht vanwege overlijden (19-01-2012)
- Ambulancemeldkamer onder toezicht (19-01-2012)

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
R.Ethicus (1-6-2013 om 14:55)
Huilen en schreeuwen in een vreemde taal zou m.i. waarschijnlijk hebben geholpen. In het nederlands juist weer niet; dat had arrestatie ten gevolge gehad. Wij Nederlanders dienen te allen tijde kalm en beheerst te blijven, wat ons dus de kop kost!
Martijn BB (1-6-2013 om 04:31)
Wij zijn klanten!!!! wij betalen zorg verzekering! dus wij zijn baas... anders moeten jullie maar eens heel goed gaan kijken naar de kosten van de zorg verzekering.... en naar de werkelijke kosten die je hebt gemaakt!!! voor niets dus! Geld wolven zijn het!
Martijn BB (1-6-2013 om 04:29)
Mensen , mensen, toch.... als er een ongeluk gebeurt worden er 2 ambulance en een trauma helicopter ingezet...wat uiteindelijk bij bijna arriveren van word geanuleerd... wat kost er dan meer geld? Ze jatten alles al van ons zelfs zorg verzekering betaal je je blauw aan,.,, en dan is dit inzin?
Hulpverlener @ MA (30-5-2013 om 15:38)
Deze mensen zijn goed getraind om dat wel te kunnen en door de juiste vragen in de juiste volgorde te stellen ben je er binnen enkele seconden achter hoeveel spoed er nodig is. Zodra dat blijkt is de ambulance al onderweg, terwijl het vragen stellen nog even door gaat!
Semprini (30-5-2013 om 11:11)
Blijft schimmig. Er moet toch iets aan de hand geweest zijn met de oordeelkundigheid van de centrale: het verscherpt toezicht van de IGZ (!) werd op zeker moment weer opgeheven nadat de veiligheidsregio 'enkele verbeteringsmaatregelen' had genomen. Wat zijn die dan en waarom waren die nodig?
Jaap Verveer (30-5-2013 om 00:23)
De medische sector houdt weer bij elkaar de hand boven het hoofd. Zou me ook verbazen als het niet zo was. Safty first? Niet bij ambulanceritten kennelijk.
Cookie-instellingen beheren