Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Politie laat vaak lang op zich wachten

Toegevoegd: 04-03-2015, 15.48 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Zeeuwse politie was in 2014 in ruim 63 procent van de in totaal bijna 6.100 spoedmeldingen binnen een kwartier te plaatse. Daarmee scoort Zeeland onder het landelijk gemiddelde en wordt de streefnorm niet gehaald. Dat blijkt uit cijfers die vandaag naar buiten zijn gebracht.

Binnen de politie wordt er naar gestreefd om in 85 procent van de gevallen binnen een kwartier aanwezig te zijn bij een prioriteit-1-melding. Het landelijk gemiddelde bedroeg 86 procent. De norm wordt landelijk gezien dus gehaald. In Zeeland niet. Daar ging het dus om slechts 63 procent. In de gehele regio Zeeland-West-Brabant scoorde men wel voldoende. Daar ging het namelijk om 86,4 procent van de gevallen. Dat komt omdat er in de gehele regio meerdere gemeenten zijn waarbij de norm ruim wordt gehaald. In de gemeente Etten-Leur bedroeg het percentage zelfs meer dan 97 procent.

De slechte Zeeuwse score komt met name doordat Zeeland veel landelijk gebied kent. Er zijn wel grote verschillen zijn tussen de diverse gemeenten. De politie van Vlissingen reageert het snelst. Daar was men namelijk binnen 81,04 procent van de spoedmeldingen binnen het kwartier ter plekke. In Noord-Beveland ging het echter om slechts 26,92 procent van de situaties. Ook Tholen scoorde niet positief. Daar lukte het in 44,49 procent van de gevallen om binnen 15 minuten ter plekke te zijn.

In geen enkele Zeeuwse gemeente werd de streefnorm gehaald. De cijfers voor de nog niet genoemde gemeenten op een rij: Borsele (57,56%), Goes (78,70%), Hulst (72,43%), Kapelle (65,96%), Middelburg (79,62%), Reimerswaal (62,30%), Schouwen-Duiveland (58,67%), Sluis (61,76%), Terneuzen (69,97%) en Veere (65,57%).

Uit het overzicht wordt trouwens ook duidelijk hoeveel spoedmeldingen er in elke regio waren. Daarin zijn grote verschillen zichtbaar. Middelburg had het het drukst met 937 prio-1-meldingen. Gevolgd door Vlissingen (902), Terneuzen (899) en Goes (817). Het rustigst was het in Noord-Beveland. Daar waren maar 26 spoedmeldingen.

Volgens de politie gaat de zogeheten noodhulp om meer dan alleen reactietijden. “Zo is het een goed gebruik dat het meldkamerpersoneel waar nodig op afstand hulp biedt, terwijl het noodhulpvoertuig onderweg is. Bijvoorbeeld door andere hulpdiensten te waarschuwen, de melder gerust te stellen of hem belangrijke instructies mee te geven. Afhankelijk van de melding kan het zijn dat een andere noodhulpdienst, zoals de brandweer of de ambulance, wel binnen 15 minuten ter plaatse is en de melder op tijd geholpen wordt”, aldus de politie.

De politie heeft in 2012 bij het bepalen van de doelstellingen van het nieuwe nationale korps de lat voor 2015 hoog gelegd. De nieuwe doelstelling om in gemiddeld 90 procent van de noodhulpmeldingen binnen 15 minuten ter plaatse te zijn lijkt voorlopig te ambitieus. Dat erkent ook de politie. “Er zal zorgvuldig bekeken worden op welke manier de reactietijden nog verder verbeterd kunnen worden”, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
ger (5-3-2015 om 09:55)
Nu hebben ze de cijfers en die liegen niet, DENHAAG je plannekes zijn waardeloos zorg nu maar weer dat het goed komt en niet met dure prietpraat bureau's maar gewoon meer blauw op straat.
piet (5-3-2015 om 09:21)
Ik heb het minste respect voor de politie van alle ambtenaren.Ik ben 70 jaar en heb de politie zien afglijden naar een stelletje over het paard getilde sukkels.Een fatsoendelijk antwoord kunnen ze niet geven.Niemand wil meer bij de politie of je moet helemaal niets kunnen heb ik zo mijn vermoeden.Ik bel ze nooit meer.
robert (5-3-2015 om 08:06)
niet op tijd komen, geen tijd om aangiftes op te nemen. maar voor de hard werkende mensen hadden ze vanochtend wel tijd in Vlissingen oost.... 2 man met laser gun en nog wat los lopende dwazen. ik werk dus nooit meer mee aan controles
wim (5-3-2015 om 07:09)
Ik denk dat het een moeilijk streven word omdat percentage te halen. De zak van zuid beveland is behoorlijk groot in dit gebied rijd er een politie auto in de nacht uren vroeger had elke gemeente een politie ik denk dat het een gevolg is van dat de streefnorm niet gehaald word.
peeland (5-3-2015 om 02:53)
ach politie n-beveland een aso hier maakt op straat mijn vrouw uit voor ka..,h..r rijdt op kleine kinderen af met zijn auto 3 en 6 jaar jong en wat zeggen ze ? hij heeft het recht je vrouw aan te spreken en daar zijn we niet bij geweest.,politie noord beveland ik bel je niet meer jullie zitten liever te evalueren bij de koffieautomaat.zeg je wat tegen die aso komen ze notabene wel ja hallo oom agent luister eens echt nederland de crimineel beschermen ze tja die kennen de wet zeker net als de handhaver.begin eens met e-mails te beantwoorden als jullie niet met vakantie zijn of anders tussen de koffie door.maak je een filmpje op je mobiel nadat hun zeggen je hebt geen bewijs zeggen ze ja door filmen lok je uit
Jac (4-3-2015 om 21:32)
Gek hoor.... hoe zou dat nu komen..... bezuiniging op bezuiniging, reorganisatie op reorganisatie. En niet op de politie top maar wel op de "gewone politieman op straat". Hoe moeilijk is het, gewoon blauw op staat en in elke stad een politiekantoortje, laag drempelig. Al die PolitieBobo's aan de top doen niet anders als "dingen verzinnen" euh... sorry nieuw beleid maken noemen ze het.
Cookie-instellingen beheren