Politie test drugsgebruik in het verkeer
VLISSINGEN - In Vlissingen heeft de Zeeuwse politie donderdagavond voor het eerst een grote verkeerscontrole gehouden waarbij ook speekseltesten werden ingezet. Met zulke testen kan de politie aantonen of weggebruikers drugs hebben gebruikt.
De nieuwe testen maken het voor de politie een stuk eenvoudiger om weggebruikers te betrappen op drugsgebruik. Waar bij alcoholgebruik een simpele blaastest volstaat kon tot voor kort alleen bij heel sterke vermoedens worden getest op drugsgebruik en dan alleen via een bloedproef. De drugstest nu zal met name worden ingezet in het verkeer maar kan ook worden toegepast bij geweldsmisdrijven. Hieronder vallen uiteraard gevallen van bijvoorbeeld huiselijk geweld, maar ook vernielingen en bijvoorbeeld geweld door voetbalhooligans. Wordt in zo’n geval alcohol- en/of drugsgebruik geconstateerd, dan weegt dit tegenwoordig bovendien strafverzwarend.
Martin Vogel van de Walcherse politie: “Het rijden onder invloed van drugs was altijd al verboden maar mensen waanden zich in feite veilig omdat er niet op drugs werd getest. Hierdoor werd bovendien de grens verlegd van hoeveel drugs werd genomen voor deelname aan het verkeer. We kijken dan ook al jaren uit naar een test die het mogelijk zou maken veel gemakkelijker en frequenter te kunnen controleren op het rijden onder invloed van drugs. Die test is er nu. Sinds dit jaar werken we er op Walcheren mee, sinds eind 2017 wordt de test ingezet in de Oosterschelderegio en in Zeeuws-Vlaanderen.”
Bij de speekseltest wordt in het bijzijn van de weggebruiker een gesealde verpakking geopend. Vervolgens mag de verdachte zelf met een wattenstaafje wangslijm afnemen. Dit wordt vervolgens gemixt met vloeistof in de tester. Hierna geven indicatiestreepjes aan of er sporen zijn aangetroffen van de verschillende soorten werkzame stoffen in drugs. Is er geen streepje, dan is deze stof aangetroffen en heeft iemand dus onder invloed gereden. Er is ook een controle-indicatie. Medicijngebruik levert overigens geen drugsindicatie op.
Na een ‘positieve’ speekseltest, dus wanneer er één of meerdere streepjes ontbrak(en), wordt een bloedproef afgenomen door een GGD-arts. Het bloed wordt vervolgens aangeboden bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De onderzoekers van het NFI bepalen vervolgens hoeveel drugs er precies was gebruikt. Dit heeft vervolgens weer invloed op de strafmaat. In de tussentijd heeft de verdachte al wel zijn rijbewijs moeten inleveren. Elke persoon die wordt betrapt op drugsgebruik in het verkeer moet namelijk standaard zijn rijbewijs inleveren.
Het meewerken aan de speekseltest is overigens - net als bij de ademanalyse voor alcoholgebruik - verplicht. Wie weigert krijgt een proces verbaal. In de praktijk komt dit neer op een boete van 230 euro. De politie zal tevens een zogeheten psychomotorische test (PMT) uitvoeren. De verdachte wordt hierbij geobserveerd. Vogel: “We letten bijvoorbeeld op bloeddoorlopen ogen, vergrootte pupillen, het onstabiel op de benen staan, overmatig transpireren en raar praten. Hebben we drie van zulke kenmerken vastgesteld, dan wordt uitgegaan van drugsgebruik en zal bij een eventuele vervolging worden gestraft op basis van de zwaarst mogelijke overtreding.”
De controle in Vlissingen leverde in ieder geval één overtreding op. Een twintiger moest een speekseltest doen nadat in zijn auto een aangebroken gripzakje was aangetroffen. De man bleek de werkzame stof THC in zijn speeksel te hebben en moet het voorlopig doen zonder rijbewijs. Een andere man werd gevraagd een speekseltest te doen maar weigerde deze. Er waren echter onvoldoende kenmerken in de PMT om drugsgebruik aan te tonen. De persoon op de foto’s en in de video werkte vrijwillig mee en had geen alcohol en drugs gebruikt.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
22 december 2024
22 december 2024
21 december 2024
21 december 2024