Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 1 km

Toeristisch nachtverblijf niet meer toegestaan

Toegevoegd: 27-03-2020, 18.41 uur - Update: 27-03-2020, 23.43 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Om de toestroom van toeristen en daarmee de verspreiding van het coronavirus en een onhoudbare druk op de zorg tegen te gaan, is bepaald dat toeristisch en recreatief nachtverblijf vanaf maandag niet meer is toegestaan. Er zijn wel uitzonderingen. Dat staat in de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ), zo is zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Middelburg.

De nieuwe regel geldt onder meer voor recreatieparken, kampeerterreinen en minicampings, kamperen bij de boer, kamerverhuur, B&B, pensions, jachthavens en camperplaatsen. Het geldt ook voor vakantiehuizen (ook tweede woningen) en strandhuisjes. Voor strandhuisjes wordt de regel toegepast omdat men wil voorkomen dat het op de stranden extra druk wordt. Vooralsnog zijn er echter geen plannen stranden te sluiten. Mocht het heel druk worden, dan kunnen wel maatregelen worden genomen, zo zei Lonink vanavond.

Mensen die willen overnachten in campers vallen ook onder het verbod. In tegenstelling tot wat eerder werd gemeld, gelden de maatregelen ook voor hotels als er sprake is van recreatief nachtverblijf. 
Seizoensarbeiders mogen wel worden gehuisvest. Ook tijdelijke bewoning wegens persoonlijke omstandigheden is toegestaan. Dagverblijf is overigens wel gewoon mogelijk. Mensen mogen dus wel aan hun caravan klussen bijvoorbeeld en ze mogen ook overdag recreeëren. De nadruk ligt dus op overnachten.

Wel is het verboden sanitaire voorzieningen (gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen) bij recreatieparken en andere recreatieve locaties geopend te houden. "Naar het oordeel van de voorzitter bestaat binnen de Veiligheidsregio Zeeland de dreiging dat op deze locaties bij de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen niet of niet in voldoende mate de beperkende maatregel met betrekking tot het houden van 1,5 meter afstand tussen daar aanwezige personen in acht wordt genomen. Dit verhoogt op onaanvaardbare wijze het risico op verspreiding van het coronavirus", zo is te lezen in de noodverordening.

“Het is crisistijd, geen vakantietijd”, zo zei Lonink vanavond. Hij gaf ook aan dat alle 13 Zeeuwse burgemeesters het eens waren met het besluit. De Veiligheidsregio Zeeland laat weten te beseffen dat de regel een grote impact heeft. “Je hoopt dat economische schade te herstellen is, voor gezondheidsschade geldt dat dat sowieso niet kan”, zo lichtte Lonink het besluit toe. 

 

Handhaving
De nieuwe regel voor het nachtverblijf gaat maandag om 12.00 uur 's middags in en loopt tot 6 april. In de tussentijd zal ook zeker gehandhaafd worden, zo zei Jan Lonink, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). De verwachting is dat volgende week dinsdag duidelijk wordt of en zo ja, hoe lang de maatregel van kracht blijft. Lonink gaf aan dat het wel de verwachting is dat de maatregel verlengd zal worden.

"De maatregelen die gericht zijn op het weren van toerisme/verbod recreatief nachtverblijf in Zeeland worden uiterlijk 10 mei 2020 door de voorzitter van de Veiligheidsregio herbeoordeeld op noodzaak en eventuele verlenging. De voorzitter kan de maatregelen ook eerder dan 10 mei intrekken als ze niet meer nodig zijn om de zorgcontinuïteit te borgen", zo laat de VRZ weten.

Piek
Om een goed besluit te kunnen nemen, moest volgens Lonink eerst de zorgcapaciteit goed in kaart worden gebracht. Volgens Joke Gaemers, Directeur Publieke Gezondheid van de GGD Zeeland, zit Zeeland nog in de aanloopfase van de uitbraak van het coronavirus. “De piek moet nog komen en de ic-bedden zijn al nagenoeg vol”, zo gaf de Gaemers vanavond aan.

Volgens de GGD Zeeland wordt de piek qua patiënten in mei verwacht en zijn de komende weken cruciaal voor de verdere ontwikkeling van het aantal patiënten. Belangrijk is ook dat de gewone ziekenhuiscapaciteit op niveau moet blijven, zo zei Lonink. Volgens de GGD moet ook niet vergeten worden dat zorg die nu wordt uitgesteld ook weer een keer moet worden ingehaald.

Zou de toeristenstroom niet worden voorkomen, dan zou volgens Lonink een situatie kunnen ontstaan waarbij geen zorg verleend zou kunnen worden aan Zeeuwen terwijl toeristen wel zouden worden geholpen. "Een toename van bezoekers zou een groot risico zijn voor de regio", zo zei Lonink.
 
Tijdens de piek zullen volgens Lonink wellicht keuzes gemaakt moeten worden in wie wel en niet met een ambulance vervoerd kan worden. Mogelijk zullen daar andere vormen voor gezocht moeten worden. Volgens Lonink kan namelijk geen beroep worden gedaan op ambulances uit andere regio's zoals dat bijvoorbeeld wel kon bij het mistongeluk op de A58. In een uiterste situatie zou zelfs defensie ingezet kunnen worden. Op dit moment is het echter nog te vroeg om hier nadere uitspraken over te doen, zo zei Lonink.

GezondheidGezondheid

 

Model-noodverordening
Gisteren kwam het zogeheten Veiligheidsberaad, waarin alle veiligheidsregio's vertegenwoordigd zijn, tot een nieuwe model-noodverordening. De VRZ heeft na de persconferentie van navond ook haar eigen versie van de noodverordening gepubliceerd. Alle uit de noodverordening voortvloeiende regels zijn nu dus, die met betrekking tot nachtverblijf uitgezonderd, van kracht en er kan ook handhavend worden opgetreden. De noodverordening geeft de mogelijkheid om celstraffen tot maximaal drie maanden, dwangsommen of geldboetes in de tweede categorie (maximaal 4.350 euro) op te leggen.

De model-noodverordening gaf veiligheidsregio's al de mogelijkheid om onder meer vakantieparken, campings, parken, natuurgebieden en stranden te laten sluiten als dat noodzakelijk was om de zorgcontinuïteit in de regio te blijven garanderen. Dit artikel heeft de Veiligheidsregio Zeeland nu dus gebruikt om ook in Zeeland recreatief nachtverblijf te verbieden. Het besluit komt niet geheel onverwacht. Voorzitter Jan Lonink van de VRZ gaf eerder al aan dat de toestroom van toeristen zou zorgen voor een onhoudbare druk op de Zeeuwse zorg. Ook zouden onverantwoorde keuzes gemaakt moeten gaan worden, zo schreef hij in een brief aan het Rijk.

De nieuwe noodverordening geeft ook de handvatten om handhavend op te treden als één van de nieuwe maatregelen die het kabinet maandag aankondigde worden overtreden. Zoals het verbod op het uitoefenen van zogeheten contactberoepen: beroepen waarbij het niet mogelijk is ten minste 1,5 meter afstand tot de dichtstbijzijnde persoon in acht te nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om masseurs, kappers, nagelstylisten en rij-instructeurs. Een bezoek aan de aan de fysiotherapeut op doktersvoorschrift is nog wel mogelijk, zo is te lezen in de verordening.

 

Groepsvorming
Belangrijk onderdeel van de nieuwe noodverordening is het verbod op groepsvorming. In tegenstelling tot wat het kabinet in eerste instantie had voorgesteld wordt dit verbod op het hele gebied van de veiligheidsregio van toepassing in plaats van op specifieke plekken. Het verbod betekent dat als mensen in de openbare ruimte samenkomen, zij anderhalve meter afstand tot elkaar moeten houden en niet met meer dan twee personen mogen zijn.

Vanaf drie personen is sprake van groepsvorming. Personen die een gezamenlijke huishouding vormen, kinderen tot en met 12 jaar die samenspelen onder toezicht van één of meer van hun ouders of voogden die daarbij onderling een afstand van 1,5 meter in acht nemen, zijn uitgezonderd van het verbod.

Eerdere versies
De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) kondigde op 14 maart een eerste noodverordening af om ervoor te zorgen dat niet langer groepen van meer dan 100 personen bij elkaar zouden komen. Een paar dagen later, op 15 maart nam het kabinet ingrijpende maatregelen: drink- en eetgelegenheden moesten binnen een half uur de deuren sluiten en kinderopvangcentra en scholen zouden de dag erop niet meer opengaan. Hierop maakte de VRZ een tweede versie van de noodverordening.

In het nieuwe document zijn ook de voorschriften die al eerder waren afgekondigd opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan die rond scholen, kinderopvangcentra en de horeca. Met publicatie van de nieuwe verordening is de vorige versie van 16 maart komen te vervallen.

De volledige nieuwe noodverordening is hier te downloaden.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Foto's


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jan L. (27-3-2020 om 22:55)
Absolute waanzin een ondoordachte actie van incapabele ambtenaren!, en niet conform de adviezen van RIVM, er is maar 1 oplossing en dat is zo snel mogelijk alles weer open i.p.v. afsluiten. Natuurlijk zal dat slachtoffers eisen maar die vallen toch het is alleen maar uitstel van executie! kijk naar China 3 maanden land alles afgesloten en zodra ze daarmee stoppen is het virus direct weer terug! Bescherm de zwakkere en voor rest verder waar we gebleven waren.
Joleen (27-3-2020 om 22:50)
Campings zijn dus feitelijk niet gesloten, want je mag er overdag zijn. Daar heb je niets aan als eigenaar van een vakantiewoning omdat je meestal verder weg woont. Maar je kunt je jaargeld waarschijnlijk niet terugvorderen want je hebt overdag toegang tot het terrein. Stageld vooruit betaald a €400,00 per maand. Slimme regeling dus voor de ondernemers en de provincie, maar de eigenaren van caravans en huisjes worden weer eens geconfronteerd met de rekening, net als bij de plotseling herinrichting van campings vorig jaar. Eerlijker was geweest om helemaal te sluiten zodat de seizoensrecreant ook nog enig recht heeft en niet voor niets betaald.
fiat124sport (27-3-2020 om 21:48)
Onzin maatregel. Wij hebben ook een caravan aan de kust. Maken we gebruik van op een veilige manier en daar is eigen sanitair . Wij houden afstand enzovoort en houden ons aan alle regels. Maar als je er overdag mag zijn dan mag je er ook slapen . Ben het hier absoluut niet mee eens. Bedankt zou ik zeggen. Ik wens iedereen veel sterkte in deze tijd en dat dit verschrikkelijke virus maar snel mag verdwijnen
willem (27-3-2020 om 21:24)
nog beter zou het zijn zeeland af te sluiten voor iedereen die hier niets te zoeken heeft. en dan ook geen uitzonderingen.
No more LIES ! (27-3-2020 om 20:46)
@ petra, goed gezien, als ze alleen sliepen bleven ze tenminste binnen, dit belijd is er op gericht overdag zoveel mogelijk verplaatsingen te laten doen, supermarkt, bouwmarkt, caravan of jachthaven shop, natuurlijk lekker een ijsje halen want het is mooi weer. En controle ? die gaat er niet zijn dus dit is gewoon toestemming geven in wederom zo een walgelijke perverse politieke zieke leugen zoals we die al weken voorgeschoteld krijgen. Alsof de hulpdiensten niets beters te doen hebben dan babysit voor vakantiegangers en die s'nachts allemaal te controleren ? je weet gewoon dat het leugens zijn.
Tegenstroom (27-3-2020 om 20:41)
Door heel het land bijna wordt alles helemaal gesloten, Zeeland vol met kwetsbare ouderen natuurlijk weer niet.
Cookie-instellingen beheren