Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

'Schokkende resultaten' bij afleidingscontroles

Toegevoegd: 26-01-2022, 10.02 uur
'Schokkende resultaten' bij afleidingscontroles
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Verdeeld over 14 handhavingsdagen in zowel Zeeland als Noord-Brabant heeft de politie in de laatste drie maanden van 2021 in totaal 3.511 bekeuringen uitgedeeld waarvan ruim 2.700 voor het niet handsfree bellen en/of het vasthouden van een mobiele telefoon. De politie spreekt van schokkende resultaten.

Vanwege de verkeersveiligheidsrisico's van afleiding in het verkeer ging de controleerde de politie van september tot en met december met behulp van een touringcar. Op locaties waar de inzet van de touringcar niet praktisch of mogelijk was, werd extra gehandhaafd middels een speciale camera's: de MONOcam. De touringcar met waarnemers werd gevolgd door agenten in onopvallende auto’s. Als agenten vanuit de bus een overtreding zagen, namen de collega's in de onopvallende auto's het over en werd de overtreder staande gehouden en bekeurd.

De politie was tijdens de actiedagen niet alleen alert op smartphonegebruik achter het stuur. Als ze tijdens de controles andere verkeersovertredingen zagen - zoals het rijden zonder gordel - werd hier ook tegen opgetreden. Buiten het smartphonegebruik had de politie nog wat zogenaamde ‘bijvangst’. Het ging onder meer om een bestuurder die tijdens het rijden op zijn laptop een brief aan het schrijven was. Ook werden personen gesignaleerd met openstaande gevangenisstraffen van 26 tot 60 dagen.

De agenten namen ook (spook)voertuigen in beslag, bekeurden mensen voor het rijden onder invloed van alcohol en/of drugs en inden nog openstaande boetes. Door overtreders meteen staande te houden hoopt de politie echt door te dringen tot de desbetreffende weggebruiker en diens gedrag direct te beïnvloeden. "Elke staandehouding kan namelijk een potentieel ongeluk voorkomen", zo stelt de politie.

"Helaas heeft het hoge aantal staandehoudingen en bekeuringen weer aangetoond dat het nog steeds nodig om is deze actie uit te voeren. We zien dat nog te veel weggebruikers bezig zijn met allerlei andere zaken dan enkel focus op de weg. Daarom gaat deze actie zeer waarschijnlijk een vervolg krijgen in 2022. We blijven samen bewustwording creëren rondom verkeersveiligheid om die ambitie van NUL verkeersslachtoffers steeds dichterbij te krijgen", aldus de politie.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Achiel van 't Hof (26-1-2022 om 15:35)
Geschokt? Komt dat omdat agenten nog amper buiten komen. Als ik buiten kom zie ik niet anders. 1 op 10 rijdt met kapotte verlichting. Velen zie je appen of constant naar beneden naar hun schoot zitten turen, ondertussen slingerend en net niet in de berm of op de andere weghelft rijdend. De pakkans is gewoon 0, net als alcohol en drugs, op een miljoen auto kilometers 2x gecontroleerd...
jJ.L (26-1-2022 om 14:35)
Jij moet politie worden Johan,als we er allemaal zo over denken ,zullen er nog meer ongelukken zijn.Dus jij zou ze willen belonen ,hoop dat ik het verkeerd begrijp,die gasten moeten ze in een draaimolen zetten ,dan kunnen ze doen ,waar ze zin in hebben.BD
Henky (26-1-2022 om 13:29)
Wel als je dan ook eens op snelheid gaat controleren dan worden we nog blijder
Sjaak (26-1-2022 om 13:11)
Nul doden op de weg is een fata morgana. Als je vaak op de weg zit zie je vrouwen zichzelf opmaken, de mannen zich scheren, een sigaretje pakken, mensen die koffoe drinken, bellen uiteraard en noem maar op. Voor een aantal dingen is een bekeuring niet mogelijk. Ook door een verkeerde maneuvre, zoals in een ruk van uiterst links naar rechts om de afrit te halen, gebeuren veel schrikongelukken. Ook daar kjkt de politie niet naar. Het is makkelijk om de bellers aan te pakken (terecht), ook het rijgedrag zorgt voor teveel ongelukken. Helaas kijkt men daar niet naar.
René (26-1-2022 om 13:09)
De straffen zijn hier ook zo belachelijk laag. Deelnemen aan het verkeer is een serieuze bezigheid. Wanneer men willens en wetens een ander in gevaar brengt dan is een forse straf op de plaats. Denk hierbij aan het sneller invorderen van het rijbewijs. Niet tijdelijk, maar voorgoed! Zeker voor de beroepsrijders is dat wel een dingetje... Hoeveel beroepschauffeurs ik onderweg zie bellen, op de laptop zie kijken. Dan heb ik de chauffeurs met drank en/of drugs op nog maar even buiten beschouwing gelaten. Maar ook de 'gewone rijder' zal deze straf niet prettig vinden. De rest van het leven met het openbaar vervoer...
bram goeree (26-1-2022 om 11:55)
eens met cq.en totaal oneens met Johan .wanneer je het te ''saai'' vind dan is dit al een reden om je aandacht op het verkeer te houden ipv afleiding te zoeken in dingen die niet bij het autorijden horen .vandaar dat ik het toe juich dat hier meer en meer op gecontroleerd word en boetes mogen best hoger .wanneer zo een figuur een ongeluk veroorzaakt is meestal het leed niet te overzien.ook niet voor de hulpverleners .het is zo simpel .wanneer je in je auto stapt dan is het verkeer prioriteit nummer 1..maar tegenwoordig doet iedereen maar waar ze zin in hebben .bv richting aangeven schijnt tegenwoordig niet meer nodig denken velen .zo een kleine moeite en toch niet doen .en wanneer je iemand daar op wijst krijg je een grote bek terug
Cookie-instellingen beheren