Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
58 files van totaal 190 km

Preventief fouilleren na geweldsincidenten Vlissingen

Toegevoegd: 11-09-2024, 10.07 uur - Update: 11-09-2024, 17.10 uur
Vorige week kwam nog iemand om het leven bij een schietpartij.
Vorige week kwam nog iemand om het leven bij een schietpartij.
© Foto: Eugène Harthoorn
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - Naar aanleiding van de reeks ernstige geweldsincidenten in zijn stad heeft de Vlissingse burgemeester Van den Tillaar een deel van Vlissingen aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Dit maakt preventief fouilleren door de politie mogelijk. Van den Tillaar hoopt door de maatregel de reeks wapenincidenten te stoppen, zo laat hij vanochtend weten.

Volgens de gemeente is door de recente (vuurwapen)incidenten de openbare orde en veiligheid ernstig verstoord. "Inwoners van Vlissingen voelen zich steeds meer onveilig. Daar moet een einde aan komen", meent de burgemeester. "Vlissingers hebben het recht om zich veilig te voelen. Er moet rust terug komen in het Middengebied en het Centrum. Daarom kies ik er bewust voor om deze zware maatregel, die preventief fouilleren mogelijk maakt, een half jaar te laten gelden. Het moet duidelijk zijn dat wapenbezit niet geaccepteerd wordt."

Fouilleren
In overleg met de zogenoemde lokale driehoek zijn het middengebied en een deel van het centrum. De politie kan iedereen binnen het aangewezen gebied zonder aanzien des persoons, fouilleren op aanwezigheid van wapens of munitie, zonder dat daarvoor een concrete verdenking vereist is. "Ik besef dat met preventief fouilleren een inbreuk wordt gemaakt op het recht van mensen op eerbiediging van zijn of haar persoonlijke levenssfeer en dat dit belang zwaar weegt", zegt de burgemeester.

"Ik moet een afweging maken tussen de belangen van de openbare orde en veiligheid en het voorkomen van verdere wanordelijkheden en van strafbare feiten en de bescherming van de gezondheid. Op dit moment wegen die voor mij zwaarder dan het individuele belang van bescherming van de persoonlijke levenssfeer van onze inwoners. Ik heb een verantwoordelijkheid om hen een veilige woon- en leefomgeving te kunnen bieden."

Het veiligheidsrisicogebied is aangewezen vanaf donderdag 9.00 uur en geldt tot en met 12 maart 2025, 9.00 uur. Een kaart met gebiedsaanduiding is hier te vinden.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Joris (11-9-2024 om 19:50)
Laatste schietincident vond plaats aan de Visodeweg in het buitengebied maar die valt niet onder het risicogebied. Tevens opgemerkt dat er voorheen weleens integrale controles werden gehouden Vlissingen in. Ieder voertuig kwam langs de ANPR camera's en waar een luchtje aan zat ging een belletje bij rinkelen. Motoragenten vingen je dan op en je werd even door de molen gehaald. Agenten wezen ook handmatig auto's aan om even op het Baskenburg terrein te parkeren voor een check. Uitkeringsinstanties keken mee en zorgden voor vervolgonderzoek als inkomen en voertuig niet te rijmen waren. Ook even het kentekenregister van de RDW filteren om de katvangers eruit te pikken. Allemaal goede methodes die ik nu niet terg zie.
Vlissinger (11-9-2024 om 17:54)
@Jac, je ziet het opzich best goed denk ik. Wat ik zou doen als ik het voor het zeggen had is de dienstplicht invoeren (uiteraard met keuring op geestelijke en lichamelijke gezondheid) en investeren in TBS klinieken. Daar zijn er veels te weinig van' en ze zitten vaak overvol. Zo heeft de kansloze jeud weer toekomstperspectief omdat ze vaardigheden leren. En TBS om narcisten en psychopaten deels te herprogrammeren in hun denkwijze, iets waar veel tijd in gaat zitten. Empathie kun je ze niet aanleren maar wel het minderen wat betreft het kwetsen van anderen.
Willem (11-9-2024 om 15:37)
Dat is maar een klein deel van Vlissingen, zouden de criminele activiteiten en duistere zaakjes zich dan niet verplaatsen naar wijken waar minder controle is?
@Job (11-9-2024 om 14:39)
het is ook nooit goed hè
De hoge hoed (11-9-2024 om 14:30)
En nu krijg je natuurlijk weer de klaagzang van de gewone man die bang is om gefoullieerd te worden. Iets wat de politie dus echt niet zomaar gaat doen. Nee, ze letten gewoon op die opgeschoten mannetjes met dat rare macholoopje die ze zichzelf vanuit hun eigen minderwaardigheidscomplex hebben aangeleerd. Zo van, kijk mij eens een echte vent zijn terwijl ze het tegenovergestelde uitstralen. Dit zijn soms juist van die bange jongetjes met wapens op zak die zodra hun narcistische ego kritiek krijgt meteen doordraaien met hun pistooltjes of messen. Soms voelen ze zich namelijk pas een vent als ze wapens bij zich dragen. Zielige mannetjes dus. Goed dat de burgermeester nu eens goed ingrijpt om dat simpele tuig aan te pakken. Hoge boetes aub!
Bestandsnaam (11-9-2024 om 13:48)
De kaart heeft wel een toepasselijke naam: ''Kaart schietgebied kaart 2.cdr''
Cookie-instellingen beheren