Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Politie laat vaak lang op zich wachten

Toegevoegd: 04-03-2015, 15.48 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Zeeuwse politie was in 2014 in ruim 63 procent van de in totaal bijna 6.100 spoedmeldingen binnen een kwartier te plaatse. Daarmee scoort Zeeland onder het landelijk gemiddelde en wordt de streefnorm niet gehaald. Dat blijkt uit cijfers die vandaag naar buiten zijn gebracht.

Binnen de politie wordt er naar gestreefd om in 85 procent van de gevallen binnen een kwartier aanwezig te zijn bij een prioriteit-1-melding. Het landelijk gemiddelde bedroeg 86 procent. De norm wordt landelijk gezien dus gehaald. In Zeeland niet. Daar ging het dus om slechts 63 procent. In de gehele regio Zeeland-West-Brabant scoorde men wel voldoende. Daar ging het namelijk om 86,4 procent van de gevallen. Dat komt omdat er in de gehele regio meerdere gemeenten zijn waarbij de norm ruim wordt gehaald. In de gemeente Etten-Leur bedroeg het percentage zelfs meer dan 97 procent.

De slechte Zeeuwse score komt met name doordat Zeeland veel landelijk gebied kent. Er zijn wel grote verschillen zijn tussen de diverse gemeenten. De politie van Vlissingen reageert het snelst. Daar was men namelijk binnen 81,04 procent van de spoedmeldingen binnen het kwartier ter plekke. In Noord-Beveland ging het echter om slechts 26,92 procent van de situaties. Ook Tholen scoorde niet positief. Daar lukte het in 44,49 procent van de gevallen om binnen 15 minuten ter plekke te zijn.

In geen enkele Zeeuwse gemeente werd de streefnorm gehaald. De cijfers voor de nog niet genoemde gemeenten op een rij: Borsele (57,56%), Goes (78,70%), Hulst (72,43%), Kapelle (65,96%), Middelburg (79,62%), Reimerswaal (62,30%), Schouwen-Duiveland (58,67%), Sluis (61,76%), Terneuzen (69,97%) en Veere (65,57%).

Uit het overzicht wordt trouwens ook duidelijk hoeveel spoedmeldingen er in elke regio waren. Daarin zijn grote verschillen zichtbaar. Middelburg had het het drukst met 937 prio-1-meldingen. Gevolgd door Vlissingen (902), Terneuzen (899) en Goes (817). Het rustigst was het in Noord-Beveland. Daar waren maar 26 spoedmeldingen.

Volgens de politie gaat de zogeheten noodhulp om meer dan alleen reactietijden. “Zo is het een goed gebruik dat het meldkamerpersoneel waar nodig op afstand hulp biedt, terwijl het noodhulpvoertuig onderweg is. Bijvoorbeeld door andere hulpdiensten te waarschuwen, de melder gerust te stellen of hem belangrijke instructies mee te geven. Afhankelijk van de melding kan het zijn dat een andere noodhulpdienst, zoals de brandweer of de ambulance, wel binnen 15 minuten ter plaatse is en de melder op tijd geholpen wordt”, aldus de politie.

De politie heeft in 2012 bij het bepalen van de doelstellingen van het nieuwe nationale korps de lat voor 2015 hoog gelegd. De nieuwe doelstelling om in gemiddeld 90 procent van de noodhulpmeldingen binnen 15 minuten ter plaatse te zijn lijkt voorlopig te ambitieus. Dat erkent ook de politie. “Er zal zorgvuldig bekeken worden op welke manier de reactietijden nog verder verbeterd kunnen worden”, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Bram (9-3-2015 om 15:43)
Tja ach hier in Hansweert is het niks beter daar komt de politie niet te laat, ze komen gewoon helemaal niet, wel goed voor het gemiddelde natuurlijk!
Lukas (6-3-2015 om 17:15)
Ach, de politie uit Zeeland! Amerikaanse Politieagenten zijn veel actiever!!! Ze spenderen geen geld meer in veiligheid helaas...
Zeeuwse Willem (6-3-2015 om 11:45)
Ach, de politie in Zeeuws - Vlaanderen neemt het niet zo nauw. We kennen voorbeelden te over. Helaas weinig positieve
jan (5-3-2015 om 12:51)
ik stuurde email naar wijkagent,daar stond in februari ik ben met vakantie tot 23 januari.welk jaar stond er niet bij
Vlissinger (5-3-2015 om 11:45)
Met dank aan de tactische stemmers van twee jaar geleden!!! De meeste die hier zo zuur reageren vergeten even dat door onze fijne beide regeerpartijen samen met die drie gedoog partijen deze bezuinigingen zijn doorgevoerd. En omdat ze zo ontevreden zijn op de beide regeerpartijen stemmen ze massaal op een van deze gedoogpartijen, hoe blind kan je zijn. En heeft u een bekeuring gehad voor te snel rijden met uw auto, het is niet de agent die het gaspedaal heeft ingedrukt. En ja ik heb ook wel eens een bekeuring voor te snel rijden, ben daar niet blij mee maar heb hem wel aan mijn eigen te danken.
anoniem (5-3-2015 om 11:43)
Als je dingen ziet gebeuren die niet mogen hoef je ze in de gemeente sluis echt niet te bellen, dan is het kwaad al geschied, en pakken ze de verkeerde. En ookal zit de meldkamer er tussen, ze weten niet van samenwerken in een achtervolging. En elkaar(daders en politie) kruisen en dan nog degene die met hen aan de telefoon zit pakken. Inbraak gelukt, daders ontlopen. Ga toch weg met 2 man voor een heel gebied, want ik heb toen gezien dat er wel degelijk veel meer zijn op zo'n moment
Cookie-instellingen beheren